המטרה העיקרית של ביופסיה ערמונית היא לזהות את סרטן הערמונית או מחלות או בעיות נוספות. חשוב להבין, סרטן הערמונית הינה מחלה די נפוצה בקרב גברים, בישראל ובכל רחבי העולם, והבדיקה הזו לעיתים יכולה להציל חיים. כאשר יש חשד לכך שאדם סובל מסרטן הערמונית, או מחלה אחרת הקשורה לאזור, ייתכן כי יהיה צורך לבצע ביופסיה על מנת לאתר את הממצאים המדוייקים ולתת למטופל את הטיפול המתאים והנכון ביותר עבורו.
לרוב, עוד לפני הביופסיה עצמה, מבצעים בדיקת דם מסוג PSA, וכאשר התוצאות בבדיקת הדם מעידות על נתונים גבוהים, ממשיכים בהפניה לביצוע ביופסיה ערמונית. יחד עם זאת, כדאי בכל מקרה לבצע את שתי הבדיקות, וגם אם ערכי ה PSA תקינים, לא להסתמך רק עליהם.
תהליך הביופסיה
כאשר יש חשד למצב של סרטן הערמונית, מבצעים ביופסיה ערמונית בהרדמה מלאה אשר מאפשרת לבדוק האם יש תאים סרטניים בערמונית, ומהי רמת האגרסיביות שלהם, ובהתאם לכך ניתן להתאים את הטיפול הנכון ביותר עבור המטופל. אמנם, ניתן לבצע את הבדיקה הזו גם בהרדמה מקומית בחלק המקרים, אך מדובר בהליך שאינו נעים ועלול להיות כואב גם בהרדמה מקומית ולכן בבתי החולים הציבוריים בעיקר כבר נהוג לבצע את הבדיקה תחת הרדמה מלאה, אלא אם מצב רפואי קודם של המטופל לא מאפשר לבצע את זה.
לרוב, הליך הביופסיה נמשך עד לכעשרים דקות, ולאחריה יכול להופיע דימום בשתן למשך מספר ימים, ואף דם בזרע למך כמה שבועות.
כיצד מפענחים את התוצאות של הבדיקה?
על מנת לפענח את התוצאות של בדיקת הביופסיה בערמונית הפתולוג בודק תחת מיקרוסקופ האם קיימים תאים סרטניים בבדיקה. במידה וכן, הוא עובד על פי מדד גליסון אשר בוחן את התאים בהתאם לתנאי הערמונית התקינים. במידה והם דומים מאוד לתאי הערמונית התקינים, המצב נחשב טוב יותר, ויהיה מדובר בסרטן הערמונית בדרגה 1 או 2, כאשר ההבדל ביניהם הוא משמעותי דרגת החומרה עולה, ובהתאם לכך ייקבע מצבו של המטופל ודרך הטיפול הנכונה ביותר למצב בו הוא נמצא.